A kollagén az egyik legelterjedtebb protein a természetben. Neve a görög „kólla” szóból ered, ami ragasztót jelent, ezért nem meglepő, hogy a test ragasztójának is hívják. Az emberi szervezetben nagyon gyakran megtalálható. Van a bőrben, csontokban, körmökben, ízületekben, szerveinkben, ínszalagokban, izmokban, hajban, kötőszövetekben, fogakban, és a porcokban is.

Valószínűleg mindenki fogyasztott már kollagént, annak ellenére, hogy nem tud róla. Lefőzés során megköti a körülötte lévő vizet, ezért főként zselatin készítéshez használjuk. A zselatin pedig rengeteg ételhez szükséges. Szükség van rá a pudinghoz, joghurthoz, jégkrémhez, levesekhez, süteményekhez, de gyógyszerkapszulák készítéséhez is használják.

Miért szükséges a kollagén a szervezetünknek?

Ez a fehérje alkotja bőrünk 75-80 %-át, így annak nélkülözhetetlen összetevője. Ez az oka annak, hogy kozmetikumokban is előszeretettel használják, hiszen a bőr középső részlegébe jutva, a kollagén segít a bőr feszesítésében. Sajnos nagyon sok kutatás szerint azonban a bőrön át a szervezetbe juttatott kollagén nem tud megfelelő hatást kifejteni. Túl nagy molekula ahhoz, hogy a ilyen módon a bőr középső részébe jusson. Nem haszontalan azonban ezekben a krémekben található kollagén sem, hiszen a felszíni hidratálásban is szerepet játszik.

kollagén

Hogyan juttassuk a szervezetünkbe?

Nem vitatott azonban a tény, hogy a kollagén rugalmassá teszi és kisimítja a bőrt, és a ráncosodás csökkentésében is segít. Mindemellett szerepet játszhat a sebek, a narancsbőr, az ekcéma és a pattanásos bőr gyógyításában is. Hogy hogyan tudjuk hatékonyan a szervezetünkbe juttatni? A kollagén pótlásának egyik hatékony módja az étrendkiegészítő italok fogyasztása. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy a kollagén C vitamin segítségével tud legkönnyebben felszívódni, ezért érdemes olyan termékeket választani, amelyek a kollagén mellett C vitamint is tartalmaznak!

Kinel ajánlott a fogyasztása?

Említettük a bőrre és a kötőszövetekre gyakorolt hatását, emiatt nagyon ajánlott bőrproblémákkal, bőrbetegségekkel küzdőknek.Kifejezetten ajánlott időskorúaknak vagy ízületi gyulladásban, bélrendszeri betegségekben szenvedőknek. Fiatalabbaknak is érdemes azonban kollagéndús ételkiegészítőket fogyasztaniuk, hiszen ezeknek számtalan jótékony hatásuk van.

Miért szükséges a kollagén pótlása, ha a szervezetünk képes előállítani?

Igaz, hogy testünk képes önmagától előállítani ezt a fehérjét, de folyamatosan gyengül ez a képessége, sőt, 25 éves korunkra már lassabban termeljük a kollagént, mint ahogy elveszítjük. Ez hozzájárul a ráncok és különböző bőrbetegségek kialakulásához. A kollagén vesztését főként az egészségtelen étrend gyorsítja, hiszen így nem látjuk el szervezetünket a szükséges alapanyagokkal, amikből kollagént állíthatna elő. A dohányzás és az UV fény is káros hatásúak, mert ezek aktiválják azokat az enzimeket, amelyek lebontják a kollagént.

Férfiaknak is ajánlott a fogyasztása?

A kérdés teljesen jogosan merül fel, mivel a hajra, bőrre gyakorolt jótékony hatása miatt elsősorban a hölgyek fogyasztják. Férfiaknak is ajánljuk viszont, hiszen a kollagén szükséges az egészséges hajhoz, erősíti a hajszálmirigyeket, és egyes kutatások szerint a kopaszodás megállításában is segíthet. Emellett erősíti az ízületeket és csökkenti az ízületi fájdalmakat, javítja a vérkeringést, és az emésztőrendszernek is szüksége van rá. Egyrészt magát az emésztést is segíti, másrészt jótékonyan hat különböző bélrendszeri betegségeken, mint például a bélgyulladás, bélfekély, vagy a reflux.

kollagén férfiaknak

Mi a kollagén szerepe a sportban?

Az izomépítést is egyszerűbbé teszi, hiszen a kollagénben megtalálható a glicin nevű aminosav, ami szükséges a kreatin termeléséhez. A kreatin az az aminosav-származék, ami nagy szerepet játszik a testmozgás közbeni energiatermelésben és ezzel hozzájárul teljesítményünk növeléséhez.

Mindenezeket számba véve nem véletlen, hogy az Absolute Live termékek közül is a kollagén tartalmú italok az egyik legnépszerűbbek. Finom ízének, könnyen felszívódó likvid fromájának és a hozzáadott C vitamin tartalmának köszönhetően nagyon sok fogyasztó kedvenceivé váltak ezek a funkcionális italok.

Vissza az előző oldalra