Az izotóniás ital és a sportitalok elengedhetetlen kellékei az edzéseknek. Amikor sportolunk megemelkedik a testhőmérsékletünk, és folyadékot veszítünk. Ettől csökken a teljesítményünk, elfáradunk és dehidratáltak leszünk. Ezért fontos az edzés előtti folyadék feltöltés és az edzés alatti folyadékpótlás egyaránt. Edzés végeztével pedig a felhalmozódott salakanyagok kiürítése mellett nem szabad megfeledkeznünk a folyadék újratöltésről sem.

Miért fogyasztunk izotóniás italt sportoláskor?

Az izotóniás elnevezés arra utal, hogy a testünk sejtjeivel azonos koncentrátumban tartalmazzák azokat az elektrolitokat, amik a sportolás közben kiürülnek szervezetünkből. Eközben az izotóniás ital pótolja az izzadás során elveszített vizet, sót, ásványi anyagokat is.
Szénhidrát tartalmuk miatt pedig az energia pótlásában is nagy szerepet játszanak az izotóniás italok, ezáltal fenntartják illetve fokozzák a sportteljesítményünket is. Az Absolute Live izotóniás ital négyféle különböző felszívódású cukrot tartalmaz (szőlőcukor, gyümölcscukor, szukróz és maltodextrin), ezáltal folyamatosan fenntartja a teljesítményt a sportolás közben, nem okoz a belekben irritációt és egyéb kellemetlenségeket. Azért fogyasztunk izotóniás italt, mert a benne lévő összetevők kedvezően tudják befolyásolni teljesítményünket.

Milyen esetekben ajánlott az izotóniás ital fogyasztása?

Versenyeken, amikor fontos a folyamatos teljesítmény vagy nagy intenzitású, cardio edzések során. Extrém környezeti hatások alatt, amikor nagyon hideg vagy meleg a hőmérséklet illetve, amikor nagyon magas páratartalom mellett sportolunk.

kerékpár verseny

Mit érdemes figyelembe venni az izotóniás ital fogyasztásakor?

Nagyon fontos meghatározni, hogy mik a céljaink (teljesítmény fokozás, diéta, fogyás), hol edzünk (kültér-beltér, hideg-meleg, reggel-délután), milyen időtartamú és intenzitású edzést szeretnénk végrehajtani (több, mint 1 óra, aerob-anaerob). Az izotóniás ital biztosíthatja a teljes hidratációt, valamint az edzés előtti szénhidrát szükségletet is! Számos tanulmány bizonyítja, hogy ezek a sportitalok a víznél jobban hatnak a teljesítményre nagy intenzitású vagy intervallumos edzés során, melyek 1 óránál kevesebb ideig tartanak. Ilyen tevékenység 10 km-es futás, tenisz, squash, kerékpár, sprintedzése, köredzés, súlyzós edzés. Amikor az edzés időtartama 1 óránál hosszabb, akkor elengedhetetlenül szükséges a folyadékpótlás mellett a szénhidrát pótlás is.
cukrok mennyiségét azonban figyelembe kell vennünk. A cukrok kedvezőtlenül is tudnak hatni, ha elveszítjük a kontrollt a fogyasztásuknál, és az ital finom, vérnarancs íze miatt hajlamosak vagyunk többet fogyasztni belőle, mint amennyi a kedvező hatás eléréséhez szükséges.

kosárlabdázás

Mit nyújthat az Absolute Live izotóniás ital neked?

Ezt az italt négyféle cukor keverékéből készítettük. A szőlőcukor az egyik leghatékonyabb energiaforrás, gyorsan felszívódik, és magas glikémiás indexe miatt azonnali energiaforrásként jelentkezik.
A gyümölcscukor is alacsony glikémiás indexű cukor, a vércukor szintet nem emeli meg azonnal, lassabban, de hosszabban fejti ki energiaszolgáltató tulajdonságát.
A szukróz közepesen magas glikémiás index-szel bír, finom ízű, kiváló energetizáló, míg a maltodextrint könnyen emészthető, gyorsan felszívódó energiaforrást jelent.
Figyeltünk arra is, hogy az íze, savanyúsága a sportolásnál megfelelő legyen és szomjat is oltson azon felül, hogy visszapótolja a szénhidrátokat, sót és vitaminokat.
Fontos megjegyeznünk, hogy az Absolute Live izotóniás ital fogyasztását nem csak profi sportolóknak javasoljuk. Bár az izotóniás italokat a szakemberek általában a professzionális, verseny sportolóknak javasolják, jótékony hatását azonban a kezdő sportolók is élvezhetik. Esetükben nem az elektrolit pótlás az elsődleges szempont, viszont a hirtelen vércukorszint csökkenés esetén is gyors és kiváló megoldást jelenthet ez a sportital.

izotóniás ital futáshoz is

Vissza az előző oldalra